Tjeckien uppmanas fullfölja åtaganden

Efter samtal med den tjeckiska premiärministern uppmande EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i dag Tjeckien att fullfölja sina åtaganden.

– Vi hoppas förstås att ingen sätter upp några konstgjorda hinder nu. Vi ska komma i håg att det demokratiskt valda parlamentet i Tjeckien redan har godkänt fördraget, säger José Manuel Barroso.

Det är för andra gången på mindre än en vecka som den tjeckiska regeringschefen Jan Fischer talar med EU-kommissionens ordförande om samma sak. I onsdags förra veckan sa han Tjeckien skulle anta det nya EU-fördraget så snart som möjligt, det vill säga före årsskiftet.

Men i torsdags förklarade Tjeckiens president Václav Klaus att han vill ha ett undantag från stadgan om de grundläggande mänskliga rättigheterna. Sedan dess har resten av Europa undrat vad tjeckerna håller på med.

I dag kunde premiärminister Jan Fischer, som har den otacksamma uppgiften att agera mellanhand mellan president Klaus och resten av EU, meddela att man nu i Prag filar på en text som ska ge Tjeckien undantag från stadgan om mänskliga rättigheter.

Och samtidigt inte ändra i innebörden av fördraget, vilket nämligen skulle kräva en helt ny omgång av så kallad ratificering, alltså att alla länder inom unionen skulle behöva ta ställning till fördraget en gång till.

Flera medlemsländer har vid det här laget förklarat att de inte ställer upp på någon ny ratificeringsprocess. Frågan hamnar nu på stats- och regeringschefernas bord vid toppmötet om två veckor. Egentligen borde det handla om vad som måste göras för att få fart på klimatförhandlingarna inför klimatmötet i Köpenhamn och fördelningen av viktiga politiska uppdrag.

Nu verkar det bli så att mötet i stället kommer att handla om hur man ska hantera en person, den EU-kritiska tjeckiska presidenten.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".