Bildt kritiseras för att nästan aldrig tala om kvinnors rättigheter. Arkivfoto: Fredrik Persson/Scanpix.

Bildt struntar i kvinnors rättigheter

Utrikesminister Carl Bildt är inte intresserad av kvinnors rättigheter i världen. Detta enligt organisationen Kvinna till kvinna som har granskat Carl Bildts engagemang i kvinnofrågor.

Utrikesministern har till exempel skrivit över 500 inlägg på sin blogg, utan att ett enda av dem har handlat om kvinnors rättigheter. Det säger Lena Ag som är generalsekreterare för Kvinna till kvinna.

– Carl Bildt pratar nästan aldrig om kvinnors rättigheter, om den diskriminering som kvinnor utsätts för eller det våld som nästan har nått pandemiska proportioner nu när det gäller massvåldtäkter och könsstympning och så vidare av kvinnor. Vi kan bara konstatera att han verkar ha en blind fläck för de här frågorna, säger Lena Ag.

Kvinna till kvinna är en svensk organisation som fick det alternativa nobelpriset 2002 för sitt arbete för kvinnor i konfliktområden.

Organisationen har granskat Carl Bildts tal, pressmeddelanden och vilka han har träffat när han är ute och reser.

Inte en enda gång har han träffat representanter från kvinnoorganisationer och han har inte heller velat träffa någon från Kvinna till kvinna.

Enligt Lena Ag borde inte en modern utrikesminister kunna undvika frågor om kvinnors villkor i världen.

Hon säger att USA:s utrikesminister Hillary Clinton visar på hur viktiga de här frågorna är i det internationella arbetet.

– Frågor om mänskliga rättigheter, om demokrati och om fred och säkerhet och stabilitet i världen ligger på utrikesministerns bord. Detta har ju också Hillary Clinton sett och förstått de här frågornas vikt för nationell säkerhet. Hon uttalar sig ständigt om de här frågorna om kopplingen mellan fred och säkerhet och kvinnors rättigheter och deltagande. Hon träffar kvinnogrupper när hon är ute och reser. Hon tar upp frågorna i samtal med sina motparter i olika länder.

Har den här regeringen sagt att de här frågorna är viktiga och att det är något utrikesministern att ägna sig åt?

– Den här regeringen har väldigt tydligt visat i den utrikespolitiska deklarationen att de här frågorna är mycket viktiga och därför blir det extra märkligt att utrikesministern själv aldrig lyfter de här perspektiven, säger Lena Ag.

Kvinna till kvinna gjorde en likadan analys av Carl Bildts engagemang för ett och ett halvt år sedan. Enligt Lena Ag har det inte skett någon förbättring.

Carl Bildt och hans presssekreterare hänvisar ofta till hans blogg för besked om var utrikesministern står i olika frågor.

Det har blivit över 500 inlägg sedan den senaste granskningen. Ingen av inläggen handlar om kvinnors situation i världen, säger Lena Ag.

– Antingen så har Carl Bildt helt enkelt inte kunskap om de här frågorna, vilket jag bedömer egentligen som lite märkligt med tanke på att UD definitivt har kunskap om de här frågorna. Eller också är det så att han prioriterar bort det, säger Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till kvinna.

Carl Bildt låter meddela via sin pressekreterare att han inte kommenterar den här typen av frågor.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".