Står stilla igen.

Oklart om Vattenfall får starta tysk reaktor

Sedan kärnkraftvännerna vunnit valet i Tyskland hoppas nu de stora energibolagen där på förlängda drifttillstånd för sina reaktorer. Men för Vattenfalls problemreaktor Krümmel i norra Tyskland är framtiden osäker.

Företaget har investerat flera miljarder kronor i Krümmel för att kunna starta verket igen nästa år. Ändå kan beskedet från myndigheterna bli att verket ska förbli stängt.

Vattenfall har kallat invånarna till informationsmöte om Krümmel. Och chefen för företagets kärnkraft i Tyskland, Ernst Michael Züfle, säger att han vill ha samma regler för Vattenfall som för andra företag, när lagen om kärnkraft nu ska omprövas.

Men säker kan Züfle inte vara. Tvivlen på Krümmel och Vattenfall är starka, inte minst här i staden Geestacht vid Elbe, där Krümmel ligger.

– Krümmel måste förbli stängt, Jag har bott här hela mitt liv, jag har ingen lust mer. Jag är rädd och litar inte på företaget, säjer Kathrin Mentzel-Pajuelo, en av dem som kommit till mötet.

Efter en rapport om att fler barn får cancer vid tyska atomkraftverk är hon nu med i ett föräldranätverk mot Krümmel.

Sommaren 2007 brann det i en transformator i Krümmel. Två år stod verket stilla. Vattenfall byggde om för uppemot tre miljarder kronor. Bristerna i information efter branden skulle inte upprepas, lovade företaget.

I somras startades reaktorn om. Och efter bara några dagars drift brann nästa transformator. Sedan dess står reaktorn still igen. Och Vattenfall fick samma sorts kritik för dålig information som för två år sedan.

Krümmel blev ett begrepp i höstens tyska valrörelse. Krümmel är ett monster, sa den till exempel den tyske miljöministern.

Nu har Vattenfall gjort självkritik igen. Informationsrutinerna har ändrats. Transformatorkrascherna hade inget med kärntekniken att göra, säger direktör Züfle på medborgarmötet. Flera besökare ifrågasätter hans trovärdighet.

Den tillträdande regeringen i Berlin väntas tillåta längre drifttider för kärnreaktorer som klassas som säkra. Däremot kan osäkra komma att stängas i förtid. Krümmel kan bli en av dem.

Per Eurenius, Geestacht
per.eurenius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".