Partiledardebatt

"Finanskrisen är en stor nyhet för många"

Under dagens partiledardebatt kritiserade statsminister Fredrik Reinfeldt Mona Sahlin för att presentera ett regeringsalternativ där de enskilda partierna lovar mer var för sig än vad de kan hålla tillsammans.

– Sverige slits isär som resultat av en medveten borgerlig politik, sade Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin när hon inledde riksdagens partiledardebatt.

Enligt Mona Sahlin håller någonting på att gå snett i Sverige. Hon menade att Sverige halkar efter övriga EU, att arbetslösheten ökar snabbare, tillväxten sjunker fortare och att Sverige har rekord i ungdomsarbetslöshet.

Orsaken till detta är enligt Sahlin att regeringen valt att låna till skattesänkningar i stället för att satsa på jobb och välfärd.

– Man kan inte sälja ut tillgångar i solsken och sedan skylla på en global kris när ovädret kommer, sade Mona Sahlin.

Mona Sahlin anklagade flera gånger de borgerliga talarna för att var alltför nöjda med sin egen politik.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kritiserade i sin tur Mona Sahlin för att presentera ett regeringsalternativ där de enskilda partierna lovar mer var för sig än vad de kan hålla tillsammans.

Reinfeldt  höll under sitt anförande fast vid regeringens arbetslinje och sade att han är orolig för att människor inte kommer att få veta vad som väntar med en en rödgrön allians.

Han kritiserade också Sahlin för att inte nämna finanskrisen i sitt anförande.

– Vi har en pågående finanskris i världen, det är en stor nyhet för många här i dag, sade Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt försvarade regeringens jobbskatteavdrag och räknade upp ett tiotal länder som gjort samma sak.

– Det var det valrörelsen handlade om i USA, när Obama sade till republikanerna att det är fel att rikta skattesänkningarna till dem som har mest. Jag vill jobba vidare med ett jobbskatteavdrag, sade Obama och i Sverige är det de nya moderaterna och alliansen som är bärare av denna politik för att få fler i arbete, sade Fredrik Reinfeldt.

Även de andra borgerliga debattörerna framhöll vikten av regeringens arbetslinje.

– Arbetslinjen är grundbulten i regeringens politik, sade Roger Tiefensee som höll anförandet för Centerpartiet eftersom partiledare Maud Olofsson befinner sig på möte i Paris.

Tonen har stundtals varit hård under debatten och talarna har övergått till rena personangrepp.

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly kallade statsminister Fredrik Reinfeldt arrogant och självbelåten och fick svar på tal av statsministern som kallade vänsterledaren kolerisk.

Folkpartiets ledare Jan Björklund inledde sitt anförande med att uttrycka sitt stöd för den svenska militära insatsen i Afghanistan.

– Vi vet att det är riskfyllt men det är viktigt, sade Jan Björklund.

Han kritiserade också den tidigare svenska skolpolitiken för att ha skapat en sorteringsskola där de som inte är intresserade av högre akademisk utbildning sorteras bort.

Björklund pekade också ut den rödgröna alliansens politik som en "överbudspolitik" och fick snabbt svar av Socialdemokraternas Mona Sahlin.

– Jag bjuder inte över, jag bjuder motstånd, sade Mona Sahlin.

Den rödgröna alliansen och särskilt Vänsterpartiets Lars Ohly anklagades av Jan Björklund för att inte stå bakom regelverken för den ekonomiska politiken och strunta i utgiftstaken.

– Det finns inget som Lars Ohly inte vill satsa på, sade Jan Björklund.

Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstran kritiserade den borgerliga alliansen för sitt stöd till FRA-lagen.

– Det här den mest allvarliga inskränkningen av den personliga integriteten, sade Maria Wetterstrand.

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".