Foto: Irwin fedriansyah/Scanpix.

Indonesien: Migranter hotar elda upp båt

Över 250 människor som flytt Sri Lanka och försökt nå Australien med båt har stoppats i Indonesien.

Flyktingarna stoppade efter att Australiens premiärminister Kevin Rudd bett Indonesien att hålla kvar dem.

Den indonesiska flottan stoppade båten i går och nu hotar flyktingarna att sätta eld på båten om de inte får politisk asyl i Australien. Båten hjar bogserats till hamnstaden Banten på Java.

– Medan deras båt släpades mot land protesterade de. Vissa hoppade i havet och andra hotade att sätta eld på båten, sade en talesman för flottan.

Efter att ha blivit stoppade i Indonesien riskerar de nu att skickas tillbaka till Sri Lanka vilket enligt flyktingarna kommer leda till att de fängslas.

– Vi vill inte bli deporterade till Sri Lanka. Vår regering tror att vi är separatister från LTTE-gerillan, men det är vi inte, sade en av flyktingarna.

Det är vanligt att migranter som försöker nå Australien passerar Indonesien. Tidigare i år omkom fem båtflyktingar och tiotals skadades när en människosmugglarbåt fattade eld utanför Australien. Enligt polisen var branden anlagd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".