Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

S kritiskt till omplacering av vårdköande

Publicerat onsdag 14 oktober 2009 kl 11.53
Allt fler patienter förs över till en ny kö inom landstingen med frivilligt väntande. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Socialdemokraterna är skeptiska till Göran Hägglunds uttalande om att vårdköerna har minskat och kritiska till hur köande omplaceras för att komma runt statistiken.

I morse berättade Ekot att köerna med patienter som har väntat mer än 90 dagar på specialistläkare krymper. Samtidigt förs allt fler patienter över till en ny kö inom landstingen med frivilligt väntande.

Socialdemokraternas talesperson i vårdfrågor, Ylva Johansson, är kritisk till utvecklingen och menar att regeringens politik inte alls minskar köerna som helhet.

– Jag tror att många känner sig lurade av Göran Hägglund. Han säger att köerna minskar, men i själva verket är köerna i dag längre än vad de var innan regeringen tillträdde, säger Ylva Johansson.

Regeringen införde den så kallade kömiljarden vid årsskiftet. För att ett landsting ska få del av pengarna får högst tjugo procent av patienterna vänta mer än 90 dagar på besök eller operation inom specialistvården.

Andelen som har väntat mer än 90 dagar har gått ner under våren, men samtidigt har andelen patienter i kön för frivilligt väntande fördubblats, bland annat för att flera landsting aktivt frågat patienterna om de vill stå kvar i kö vid det lokala sjukhuset om den är lång, eller söka vård någon annanstans. De som vill stå kvar har flyttats till kön för frivilligt väntande.

Ylva Johansson tror inte att det är hela förklaringen till att många nu har placerats som frivilligt väntande.

– Man kan ifrågasätta om alla de här människorna som nu står i den kön verkligen själva har valt det. Jag misstänker att man ibland har satt i system att skicka ut kallelser väldigt sent så att många tackar nej. Då hamnar man automatiskt i den här andra kön, säger Ylva Johansson.

Roger Molin vid Sveriges kommuner och landsting tror ändå att köerna med faktiskt väntande har kortats och menar att köerna nu mer tydligt visar vilka som frivilligt är beredda att vänta mer än 90 dagar på operation.

Både han och socialminister Göran Hägglund vill nu utreda hur folk placeras i kön för frivilligt väntande, särskilt då vissa landsting har väldigt många i den kön och andra knappt några alls och skillnaden kan avgöra vilka landsting som får del av kömiljarden.

– Där är det enormt viktigt att man har samma bedömningsgrund, att det här upplevs som rättvisande mellan olika landsting, säger socialminister Göran Hägglund.

Misstänker du att en del landsting försöker försköna det hela just för att få del av pengarna?

– Åtminstone kan man ju säga att skillnaderna är oerhört slående när det gäller just gruppen frivilligt väntade. Tills jag har en bättre förklaring tillåter jag mig att tro att det här beror på att man gör olika kategoriseringar runt om i olika landsting.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".