Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

"Mindre löneökning än väntat"

Två procent mer i lönekuvertet. Det är vad svenskarna generellt förväntar sig i löneökning det kommande året, enligt en rapport som Riksbanken beställt.

Förväntningarna minskar när det gäller hur stora löneökningarna kommer att vara det kommande året, visar rapporten som Riksbanken har beställt från undersökningsföretaget Prospera.

Prospera har frågat chefer, fack och arbetsgivare om vad de tror om löneökningar, bruttonationalprodukten, inflationen och räntan de kommande åren.

Siffrorna som Riksbanken beställt är också viktiga när banken bestämmer vilken styrränta som ska gälla. I somras låg förväntningarna på löneökningarna i Sverige på 2,3 procent.  Nu har de sjunkit till två procent.

2011 blir det aningen mer i plånböckerna, enligt undersökningen. Då räknar bedömarna med 2,4 procent i löneökningar.

Eftersom inflationen samtidigt spås vara hyfsat låg- så handlar det om reallöneökningar, alltså att vi kan shoppa mer och att löneökningarna inte bara äts upp av ökande kostnader för hyror, mat och annat.


Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".