Oklart om vaccinavtal går att ändra

Vaccintillverkaren Glaxo Smith Kline har inte tagit ställning till om den är beredd att omförhandla det vaccinavtal med svenska staten, som innebär att staten förbinder sig att köpa 18 miljoner doser. Men frågan kan bli aktuell inom kort.

– Jag förutsätter att vi kan omförhandla med företaget eftersom förutsättningarna ju har ändrats. Produkten som levereras är annorlunda än vad som utlovats när avtalet slöts, säger Göran Stiernstedt från Sveriges kommuner och landsting. 

Enligt en ny rekommendation från WHO kan det räcka med en dos vaccin mot den nya influensan. Det skulle betyda att Sverige kan stå med flera miljoner överblivna doser när vaccinationskampanjen är över.

Men på företaget Glaxo Smith Kline håller man fast vid att det är två doser som krävs, säger Hillar Kangro, medicinsk rådgivare.

– Vår position nu är att det fortfarande är för tidigt att uttala sig med bestämdhet om en dos räcker eller inte och i vilka grupper man skulle använda en dos, om det gäller både för barn och äldre liksom för vuxna. De resultat vi har med vårt vaccin och med andra fabrikanters vacciner är lovande och har varit mycket goda. Men det är trots allt ännu så länge bara preliminära resultat, säg

Företaget hänvisar också till att det inte är de själva som beslutar om svenskarna ska få en eller två sprutor.

– De som ytterst bestämmer det här för oss är ju Läkemedelsverket och Emea och så som det ser ut nu är det två sprutor som gäller. Det är ytterst myndigheterna som avgör det. Det är det vi får förhålla oss till och inget vi kan besluta själva. Vi äger inte den frågeställningen, säger Johan Thor, affärsutvecklingschef vid Glaxo Smith Kline.

Har ni fått indikationer på att andra länder också skulle vilja omförhandla avtal med er?

– Nej, jag har inte hört det i dag. Det här är en fråga som har dykt upp i svenska medier i dag. Jag har inte fått några signaler i andra länder att det skulle vara fallet.

Men om ni får en formell förfrågan från Sverige så kommer ni att ta ställning till det?

– Ja, då får vi titta på vad avtalet säger och vi får ha någon form av dialog. Det är så mycket vi kan säga i dag. Men vi har inte fått någon sådan ännu, säger Johan Thor.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".