Ekonomi

Svensk export av tjänster ökar

Den svenska exporten av tjänster har vuxit i betydligt snabbare takt än varuexporten. I dag är tjänsteexporten värd omkring 470 miljarder kronor om året och motsvarar 16 procent av BNP.

Uppgifterna kommer i en färsk rapport från exportrådet, där chefekonomen Mauro Gozzo inte riktigt vet om man ska vara förvånad över utvecklingen.

– Det är roligt att konstatera att tjänsteföretagen uppenbarligen står för en viktigt del av kakan. Många sade till oss att det var de "stora drakarna" i tillverkningsindustrin som egentligen stod bakom siffrorna, säger Mauro Gozzo, chefekonom på exportrådet.

De siffror som nu kommer fram är en följd av att ett uppdrag från regeringen. Länge har den svenska exporten varit blytungt rapporterad och inriktad på malm, skog och fordon och verkstadsprodukter. Lite till exportrådets egen förvåning väger tjänsteexporten allt tyngre i totalsiffrorna. Frågan är om den utvecklingen kommer att fortsätta.

– Problemet är att vi vet för lite om tjänsteexporten, det är väldigt märkligt när det är en sektor som står för 16 procent av Sveriges BNP. Det vill vi ha svar på - hur stor del av den här sektorn är självgenererande?

– En del säger att det beror på avknoppningar inom industrin, en del av det kanske. Men en väldigt stor del av tjänsteexporten är självständiga tjänstenäringar som går ut internationellt, säger Mauro Gozzo.

Det är en viss typ av tjänster där exporten växer snabbt; allt från finanstjänster, teknik- och konsulttjänster, forsknings- och utvecklingstjänster. Men tyngst väger exporten av IT- och datatjänster.

– Den som växer snabbt är IT-sektorn. Den var enormt uppmärksammad under början av 2000-talet men i dag talar man inte så mycket om den. Fast det är egentligen nu som framgångarna börjat komma.

En slutsats som kan vara lite överraskande är att Sverige tillhör en grupp länder som totalt sett tagit marknadsandelar från gamla giganter på tjänsteexport - till exempel från USA och Storbritannien. Men det finns ett par länder som växer ännu snabbare än Sverige.

– Det är egentligen bara två högt utvecklade västländer som haft en bättre marknadsandelsutveckling, det är Irland och Danmark, säger säger Mauro Gozzo.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".