Kvinnor stämmer Lunds universitet

31 kvinnliga studenter stämmer Lunds universitet för olaga könsdiskriminering. Kvinnorna anser att det blivit förbigångna av män som automatiskt fått förtur till psykologutbildningen.

– Min första spontana reaktion var att det inte stämmer. Såhär går det inte till, så vad jag vill få ut av det här är att jag får lika stor chans som alla andra att komma in, säger Elin Sahlin. Hon har toppbetyg och har sökt utbildningen fyra gånger utan att komma in.

När hon kollade antagningarna såg hon att manliga studenter automatiskt placerades högst.

De kvinnliga studenterna har också JO-anmält Diskrimineringsombudsmannen, för att DO beslutat att inte driva frågan.

– Vi har valt att avvakta hovrättens dom i ett liknande ärende där man behandlar samma rättsfråga, säger DO:s chefsjurist Pia Engström Lindgren.

DO hänvisar till en rättsprocess, där Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala låtit män få företräde till veterinärlinjen. SLU fälldes i tingsrätten och målet skall nu tas upp i hovrätten.

Gunnar Strömmer är jurist och chef för Centrum för rättvisa, som företräder Lundastudenterna.

– Så det är uppenbart att högskolorna fortsätter att diskriminera i oförminskad styrka och DO väljer att inte göra någonting alls. Och jag måste nog säga att nobba de här personerna, och potentiellt tusentals unga människor som drabbas av samma sak, det är ett historiskt svek från en myndighet som har till enda uppgift att se till att människor som drabbas av diskriminering ska få upprättelse.

När universitet och högskolor strävar efter en jämn könsfördelning på utbildningarna har man valt att positivt särbehandla män, eftersom en klar majoritet av de sökande är kvinnor.

– Det problemet löser man inte genom att manipulera antagningsreglerna, säger Gunnar Strömmer på Centrum för rättvisa.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista