Får i sig bly från andra djur.

Havsörnar dör av blyförgiftning

Många av de havsörnar som hittats döda i naturen har dött av blyförgiftning efter att de ätit småvilt som skjutits med blyammunition. Nu efterfrågar forskare nya regler kring slaktrester och ammunition.

– Det var oväntat stor andel som var blyförgiftade, vi hade inte riktigt klart för oss att det var en så stor andel, säger Björn Helander, forskare vid Naturhistoriska riksmuseet.

Forskare på Naturhistoriska riksmuseet och Stockholms universitet har undersökt 118 havsörnar som hittats döda i Sverige  mellan åren 1981 och 2004. Och det visar sig att 14 procent av örnarna dött av stora koncentrationer av bly i kroppen och att 22 procent hade förhöjda halter av bly i kroppen.

För samtidigt som blyet minskar i naturen och i andra djur, finns inga sådana tecken hos havsörnen. Nu efterfrågar Björn Helander och hans forskarkollegor att slaktrester ska tas omhans och att det används blyfri ammunition vid jakt.

– Ett förslag är att man gör den utfasning av blyammunition som redan är på gång mer heltäckande. Sedan finns det en praktisk sak, vi rekommenderar jägare att i högre grad ta bort slaktrester i skogen för det här handlar inte bara om hagel. Det handlar även om splitter från kulor.

Så om havsörnar äter rester så får de direkt i sig bly?

– Ja, precis. Och om det kommer ner i magen så dör de, säger Björn Helander.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".