Kroatien och Makedonien närmare EU

Kroatiens EU-inträde kommer allt närmare. Redan nästa år kan medlemskapsförhandlingarna avslutas, enligt EU kommissionen som i dag lägger fram sin årliga utvidgningsrapport.

Enligt kommissionären med ansvar för utvidgningsfrågor, finländske Olli Rehn, driver hoppet om EU-anslutning på demokratisering och utveckling.

Det är ingen tvekan om att det är EU-perspektivet hos länderna på västra Balkan och hos Turkiet har varit en faktor som drivit på stabilitet och samhällsutveckling samt för ekonomisk och demokratisk omvandling, enligt kommissionär Rehn.

Längst har Kroatien kommit, där tror kommissionen att medlemskapsförhandlingarna ska kunna vara klara redan nästa år och därmed kan Kroatien bli EU:s tjugoåttonde medlemsstat.

Kommissionen bedömer det också som att Makedonien har gjort stora framsteg i sitt reformarbete och rekommenderar därför EU att inleda medlemskapsförhandlingar.

De andra länderna på Balkan har inte kommit lika långt ännu. Ett område där inget av länderna på Balkan har kommit tillräckligt långt på och som kommissionen särskilt påtalar är bristen på arbete för kvinnors och barns rättigheter.

Turkiet bedöms ha gjort framsteg i fråga om politiska reformer, hur Turkiets väg in i EU ser ut beror på huruvida de här reformerna verkligen genomförs.

Samtidigt är EU-kommissionen medveten om Turkiets mycket viktiga roll som förmedlare både i Mellanösternkonflikten och i konflikterna på södra Kaukasus.

Frågan om och när Island kan gå med i EU beror på när hur landets ekonomi återhämtar sig efter förra årets krasch.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".