Febertempen mäts bäst i stjärten

Inom vården används ofta öron- eller muntermometer för att mäta patienters kroppstemperatur. Men tempen mäts bäst i stjärten. Det visar en studie på infektionskliniken på universitetssjukhuset i Örebro.

– Om man ska lita på en enstaka mätning, vilket man ofta gör på en akutmottagning eller en vårdcentral, så är inte öron- eller muntermometer tillräckligt noggrant. Det fungerar i alla fall inte i praktiken, säger Hans Holmberg, överläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

Det är rumpan som gäller?

– Ja, det leder vidare till utredning, diagnos och behandling. Det faktum att man har feber eller inte har det så är det naturligtvis viktigt att kunna mäta det på ett tryggt och korrekt sätt så att det blir en rätt temperatur, säger Hans Holmberg, överläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

I den studie som Hans Holmberg och hans kolleger på infektionskliniken på universitetssjukhuset i Örebro presenterar i Läkartidningen är rektaltermometern överlägsen, både mun- och örontempen.

Upp till en grads skillnad kunde det vara mellan mätningarna i örat på samma patient med bara någon minuts mellanrum. 

Faktorer som vax, hår och individuella anatomiska skillnader på örongången påverkar temperaturmätningen i örat.

När det gäller mätning i munnen kan det vara svårt för patienten att hålla munnen ordentligt stängd i en minut. Sammanlagt deltog 323 patienter i studien som pågick i två år.

Men inom vården i Sverige är mätning av temperatur i örat eller munnen vanligt. Det går snabbare och är enklare för patienten.

Läkemedelsverket är tillsynsmyndighet för medicinska tekniska produkter där docent Sven Jacobson är utredare.

– Nu när det aktualiseras, och de här örebroarna envetet testat det här och tagit fram underlag så får vi begrunda det, säger Sven Jacobson.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".