Mamman besviken på dotterns resa

SVT:s Uppdrag Granskning sände idag en intervju med modern till den 19-åriga kvinna som var i Pakistan med sin 28-årige man, deras lilla barn och Mehdi Ghezali.

Modern, Helena Benaouda, säger att hon frågat dem varför de åkte till Pakistan, särskilt som Ghezali en gång tidigare greps just där och sedan fördes till Guantanamo. 

– Kan man vara dummare egentligen? Att göra en sådan här resa. Det är jättekorkat, säger Helena Benaouda till SVT:s Uppdrag Granskning.

Frågan man ställer sig är, vad var det som var så viktigt i Pakistan att man tog de här enorma riskerna?

– Det verkar inte som om någonting var viktigt. Utan bara att man hade en chans att åka.

– De har varken avsikt, förmåga eller kunskap att göra någon terroraktion. De fixar inte något sådant helt enkelt.

Sedan de kom hem lever paret det lilla barnet och Mehdi Ghezali gömda. Ingen av dem vill än så länge bli intervjuad. 28-årigen har sagt till Helena Benaouda att han blivit torterad i fängelset och att han svultit. Både han och hans flickvän har gått ner i vikt.

De greps i slutet av augusti i en orolig del av Pakistan nära gränsen mot Afghanistan och Iran.

Det som från början var en pilgrimsresa till Mecka, fortsatte som en resa till krigshärjat område. Helena Benaouda har frågat varför de fortsatte och varför de inte berättade om resan.

– På den första frågan säger de bara; ja men vi fick chansen att åka dit så vi åkte dit. Det var några som skulle åka till Pakistan så vi följde med. Vi ville bara se hur det ser ut där. På den andra frågan varför man inte berättar för mig; ja men du kan ju inte acceptera det, säger Helena Benaouda.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".