Oklart vem som ska styra Rumänien

Fortfarande är det oklart vem som ska styra Rumänien. Oppositionspartiernas förslag med en teknokratisk övergångsregering förkastas av presidenten, som vill ha en ny koalitionsregering.

Krisen riskerar att dra ut på tiden och under tiden står allt stilla i statsapparaten och Rumäniens kreditvärdighet sjunker.

– Det här är sista chansen att rädda den lilla rest av förtroende som folk har för politiker här i Rumänien. Redan saknas tillit att politiker ska göra något för att ändra folks liv, säger Adrian Ursu, politisk kommentator och tv-journalist på kommersiella tv-stationen Realitatea.

Hans populära politiska debattprogram Ora de Foca, ungefär Brandtimmen, är normalt en timme.

Men de senaste veckornas politiska turbulens har inneburit extra sändningar varje kväll så Adran har suttit i tv studion från tidig kväll till midnatt.

Sent i går kväll kom ett förslag till övergångsregering ledd av en neutral premiärminister, en populär borgmästare Klaus Johannis från Sibui. Men några timmar senare ville inte presidenten godkänna modellen utan förordar bildandet av en ny minoritetsregering.

Krisen kan ses som en upptakt till presidentvalet i november. De olika partierna har redan kandidater för posten, men opinionssiffrorna stöder just nu den sittande presidenten. 

Med hjälp av en författning, som inte skrivits för att fungera i kris, kan dagens president dra ut på regeringsbildandet och därmed står staten i princip stilla.

– Det är farligt att förlänga den här krisen. Ingen arbetar nu i administrationen för alla väntar på att få se vem som kommer att få makten över olika ministerier, säger Adrian Ursu.

Om krisen fortsätter kommer den nya budgeten för nästa år försenas och de kritiska beslut som bör fattas för att komma ur den ekonomiska krisen tas inte heller.

Maria Persson Löfgren, Bukarest
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".