Miljöteknik kan skapa miljontals jobb i EU

Det kan skapas miljoner jobb i EU genom olika satsningar inom miljöteknik. Det är budskapet i en ny rapport som har tagits fram inför EU:s informella ministermöte i Umeå på torsdagen.

Näringsminister Maud Olofsson menar att det här är fullt realistiska uppskattningar.

– Bara förnyelsebara energikällor kan skapa upp till 400 000 nya jobb inom Europa. Om man räknar upp sektor för sektor, transportsidan, energisidan, också nyskapande när det gäller energieffektivisering, så kan vi skapa miljontals jobb. Det är det som är det spännande, att både kunna spara miljön men också skapa nya jobb samtidigt, säger Maud Olofsson.

Den nya EU-rapporten bygger på vad andra undersökningar har visat. Man hänvisar till exempel till en tysk studie från i år som tyder på att miljövänliga produkter och tjänster kommer att omsätta över 30 000 miljarder kronor i världen år 2020. Det är mer än en fördubbling jämfört med 2007 och så hisnande mycket pengar att man lätt kan undra om rapporten snarare bygger på lösa vackra förhoppningar än försiktig vetenskapliga beräkningar.

– Det är väldigt mycket grundat på den forskningen och den undersökning man har gjort. Det är viktigt att visa näringsministrarna men också energiministrarna, som jag precis träffade i Paris, att det här är riktiga jobb som kommer att växa fram.

Vad är det EU:s ministrar och regeringar kan göra för att de här jobben och den här tillväxten ska skapas just här, och inte att alla jobben hamnar i Kina eller Indien?

– Först och främst är det viktigt att ha ambitiösa mål. Sedan säger näringslivet till oss att se till att skapa en marknad som gör att vi kan sälja våra produkter på en stor marknad. Europa är ju en stor marknad så att om vi sätter upp mål att vi ska minska koldioxidutsläppen så finns det avsättning för den typen av produkter.

I jakten på nya jobb med koppling till miljön kommer svenska regeringen i dag att ge Exportrådet ett utökat uppdrag och ytterligare fem miljoner kronor för att stötta försäljningen av svensk miljöteknik i världen.

Nu handlar det om att göra flera stora utställningar, bland annat vid nästa års världsutställning i Shanghai.

– Vi ska bygga upp utställningar där vi marknadsför svenskt miljökunnande, säger Maud Olofsson.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".