Glädje på New Yorkbörsen.

USA-börs tog betydande språng

New York-börsens index Dow Jones stängde i går för första gången på ett år över 10 000 punkter. Det ses som en viktig milstolpe i den amerikanska ekonomiska återhämtningen. Men många investerare och analytiker är skeptiska inför framtiden.

Bill Smith, som är VD för företaget Sam Advisers, säger till CNBC att det faktum att Dow Jones Index nu åter nått 10 000 punkter - bara sex månader efter bottennoteringen i mars i år - inte betyder mycket. Och hattarna för att fira, ja de köpte han redan för tio år sedan, när Dow Jones för första allra första gången nådde 10 000-punktersstrecket.

Det Bill Smith i stället tittar på är vad den många kvartalsrapporter som väntas de närmaste dagarna och veckorna innehåller. Men orsaken till att börsen ändå makade sig över den för många viktiga psykologiska gränsen var en oväntat stark kvartalsrapport från banken JP Morgan och inte fullt så dåliga siffror från den amerikanska detaljhandeln som marknaden hade väntat sig.

Men även om vissa investerare nu hoppas att marknaden ska sätta riktigt fart finns det också vissa som varnar nya fall på börserna.

Affärsekonomen Enzio von Pfeil säger till CNBC att någon form av nedgång kan vara nära förestående. Han hänvisar till flera faktorer, inte minst att bolåneproblemen i USA fortsätter och att den amerikanska arbetslösheten fortsätter att öka.

Samtidigt rapporterar tidningen Wall Street Journal att flera Wall Street-företag kommer att betala ut rekordstora ersättningar till sina anställda i år. Detta trots kongressens och Vita Husets försök att komma åt oansvarigt stora löner på den amerikanska finansmarknaden.

Daniel Allnig, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".