Dödad förs bort i Lahore. Foto: K.M. Chaudary/Scanpix.

Attentat mot pakistanska poliser

Uppdaterad: 11:30
Pakistan skakades i dag av mer terror. I staden Lahore genomfördes flera samtidiga attacker mot polisstationer. Också i en annan del av landet angreps en polisstation av självmordsbombare. Minst 26 människor uppges ha dödats i attackerna.

Minst tre polisanläggningar i staden Lahore har under morgonen angripits. Det verkar röra sig om ett 20-tal attentatsmän, som stormat in i byggnader, skjutit omkring sig och även tagit gisslan.

Och i distriktet Kohat i en annan del av landet angrep självmordsbombare en polisstation.

Dagens attacker är en fortsättning på den senaste veckans våg av terror runt om i Pakistan.

– Fienden har startat ett inbördeskrig, säger inrikesministern i dag.

Enligt nyhetsybyrån AFP finns uppgifter om att en del av angriparna i dag kan ha varit kvinnor. Flera av förövarna ska ha skjutits av polis, medan andra sprängt ihjäl sig själva.

Minst ett par av polisanläggningarna som attackerades i dag har angripits tidigare under det senaste året. Angreppen i dag illustrerar att Pakistans poliskår ofta är illa rustad att bemöta ett växande terrorhot.

Ett allt vanligare inslag i pakistansk terror är att i stället för självmordsbombare sätta in grupper med unga män med skjutvapen vars mål är att döda så många som möjligt innan de själva dödas. Det var taktiken vid ett angrep mot Pakistans försvarshögkvarter under veckoslutet.

Pakistanska talibaner har tagit på sig skulden för flera av den senaste veckans terrordåd i landet, samtidigt som regeringen säger att en militäroffensiv mot terrorfästen i Waziristan-regionen är nära förestående.

Nils Horner
nils.horner@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".