Palestiniernas president.

Abbas problem långt ifrån över

Att Goldstonerapporten nu åter tas upp i FN kan ses som att den palestinske presidenten Mahmoud Abbas försöker rädda ansiktet. Abbas fick kritik för att han drog tillbaka det palestinska stödet för rapporten i FN:s människorättsråd.

För en vecka sedan kastade arga Gazabor skor på bilder av president Mahmoud Abbas. Han kallades förrädare och beskylldes för att ha övergivit sitt folk under påtryckningar från USA och Israel.

Men i natt bidrog Abbas egen utrikesminister, Riad al Malki, till att sätta press på Israel under den FN-debatt som Israel - med citat ur Shakespeares Macbeth - betecknade som full av storm och vrede, men utan varje mening.

Debatten i FN innebär dock inte att Mahmoud Abbas problem på hemmaplan är över. Hamas har inte förlåtit honom och vägrar än så länge att skriva under det försoningsavtal mellan Hamas och Fatah som skulle bana väg för palestinska val nästa år.

Det är också oklart hur stormen och vreden i den palestinska opinionen utvecklar sig. Under veckan har Mahmoud Abbas gjort ett par ovanliga utflykter ur sitt presidentkomplex i Ramallah för att framträda på Västbanken.

Han besökte till exempel staden Jenin för första gången på fem år och inför en publik på drygt 1 000 studenter, tillbakavisade han Hamas anklagelser om att han skulle ha gått i maskopi med Israel under Gazakriget.

Bedömare påpekar att  för inte särskilt länge sedan hade president Abbas knappast nedlåtit sig till att ens reagera på Hamas smutskastning. Men nu svarade han på samma låga nivå med beskyllningar mot Hamas ledare om att de fegt skulle ha flytt till Egypten i ambulans under kriget medan folket i Gaza fick ta emot Israels bomber.

Den omstridda Goldstone-rapporten tas senare i dag upp i FN:s människorättsråd i Genève. Om Israel och Hamas inte själva utreder rapportens anklagelser om krigsbrott kan frågan komma att gå vidare till Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".