Italiens utrikesminister Franco Frattini. Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Landets utrikesminister till Ekot:

"Italien blir kvar i Afghanistan"

Ytterligare en italiensk soldat dog i Afghanistan i natt och två skadades allvarligt. I tisdags försökte en självmordsbombare att attackera militärhögkvarteret i Milano. Men landets utrikesminister Franco Frattini står fast.

Men utrikesminister Franco Frattini säger i en exklusiv intervju med Ekot att Italien inte kommer att lämna Afghanistan.

– Nej, det är inte tal om att Italien ska dra sig tillbaka ur Afghanistan, säger Italiens utrikesminister Franco Frattini, som tar emot i sitt tjänsterum. Vi har 3 500 soldater och poliser på plats och de stannar.

Nyligen förlorade Italien sex soldater när de dödades i en bombattack. Det ledde till högljudda krav i Rom om att Italien borde dra sig ur.

Tusentals italienare hedrade offren med applåder utanför kyrkan, där en statsbegravning hölls.

Premiärminister Silvio Berlusconi antydde då att Italien skulle granska frågan men att inget kunde göras på egen hand. Koalitionspartiets ledare, ministern Umberto var tydlig - soldater måste börja tas hem före jul. Men det avfärdar utrikesminister Frattini som ord för hemmapubliken.

I Italien var motståndet enormt mot att landet deltog i Irak-kriget. Regnbågsflaggor hängde från fönstren överallt, men Italien var länge troget USA till skillnad från Spanien.

Oron över de egna soldaterna finns kvar och meningarna över Afghanistan går isär bland människor på gatan:

– Vi måste stanna tills vidare, säger Paolo, en äldre herre, medan kvinnorna Seina och Silvana, säger att kriget kostar för mycket och leder till för många döda.

Alice Petrén, Rom
alice.petren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".