Nokia gjorde en miljardförlust tredje kvartalet 2009.

Miljardförlust för Nokia tredje kvartalet

Uppdaterad: 16:51
Det blev en rejäl förlust för världens största mobiltelefontillverkare, finländska Nokia, under det tredje kvartalet i år - 4,8 miljarder före skatt. Men det var egentligen inte mobiltelefonerna som tyngde resultatet mest, utan Nokias tillverkning av mobila nätverk.

De flesta telekomanalytiker hade trott på ett bättre resultat än det som nu redovisas. Men Nokia har i alla fall under perioden juli till september behållit sin marknadsandel. 38 procent av alla mobiltelefoner sålda världen över är en Nokiatelefon. Och i sin prognos för det sista kvartalet i år tror bolagets ledning att man skall behålla den marknadsandelen.

Nokia har också justerat prognosen för antalet sålda mobiltelefoner överhuvudtaget av alla märken. Man har trott att det ska minska i år med tio procent, men nu tippar Nokialedningen att det ändå blir lite bättre, att det bara minskar med sju procent.

Och efterfrågan ökar redan, säger Nokias verkställande direktör Olli-Pekka Kallasvuo i en kommentar till kvartalsrapporten där han också säger att det nu råder brist på en del komponenter i tillverkningen av mobilerna.

Aktiemarknadens betygsatte dagens besked från Nokia med att aktien föll - på Helsingforsbörsen med nästan tio procent. Nokiaförlusten drabbar inte bara företaget utan också de kommuner i Finland där telekomjätten har verksamhet. Den skatt som bolaget betalar till kommunerna, den så kallade samfundsskatten, minskar i samma takt som bolagets vinst går ner.

I Esbo, där Nokias huvudkontor ligger, räknar man med att tio procent av skatteintäkterna kommer från Nokia, och då både från samfundsskatten och från de anställdas inkomstskatter. Men förlustresultat och personalnedskärningar gör att Esbo nu måste höja kommunalskatten för att klara budgeten som Nokia hittills har hållit under armarna i många år.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".