Dystert 2010 för tysk ekonomi

Tysk ekonomi återhämtar sig bara långsamt. Företagen producerar mindre och väntas få svårare med krediter. Arbetslösheten kommer att stiga också under nästa år. Det här framgår av den höstrapport som fem tunga tyska ekonomiska institut gemensamt lagt fram i dag.

– Något uppsving är det inte tal om 2010, säger Roland Döhrn, en av ekonomiforskarna. Han företräder RWI i Essen.

Men årets ekonomiska ras i Tyskland, där den samlade ekonomin krymper med fem procent, har bromsats nu. För nästa år räknar ekonomerna i sin höstrapport med en tillväxt, en dryg procent tror de på.

Men tyska företag går fortfarande på sparlåga. De producerar sju procent mindre i år än i fjol. Ändå har massuppsägningar uteblivit i Tyskland. Företagen har kunnat behålla sina anställda genom systemet med permitteringar, där staten är med och betalar.

– Under 2010 måste företagen börja tjäna pengar igen, och höja produktiviteten, säger Roland Döhrn.

Det kommer att få konsekvenser också för de anställda. Uppsägningarna kommer att öka. Arbetslösheten går upp emot tio procent, eller fyra miljoner, nästa år tror ekonomerna.

De är också bekymrade över den tyska kreditmarknaden. Många banker har ännu inte skrivit av alla förluster de gjort under finanskrisen. Det gör att de är ovilliga att ge krediter, vilket hämmar de producerande företagen och tillväxten, är ekonomernas slutsats.

De vill att staten tvingar bankerna att acceptera statligt konjunkturstöd, vilket är frivilligt än så länge.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".