Varmt väder dåligt för H&M

I dag kom försäljningssiffror från både H&M och Clas Ohlson för september. Det har gått sämre  för klädjätten än vad marknaden hade räknat med.

Klädjätten H&M sålde för en procent i september jämfört med i fjol, trots att bolaget nu har 1869 butiker eller över 200 fler än för ett år sedan.

Försäljningen i jämförbara butiker minskade med 8 procent. Enligt H&M påverkades försäljningen av en svag konjunktur och ett ovanligt varmt väder i september. Och det varma vädret pratade vd Karl-Johan Persson om redan när rapporten för det tredje kvartalet släpptes i slutet av september:

– Det är en vecka kvar på september så vi kommer att släppa de siffrorna den 15 oktober. Men det har varit varmt, det stämmer.

Också Clas Ohlson kom med försäljningssiffror i dag. Hemmafixarkedjan redovisade en ökad försäljning med tio procent.

På Clas Ohlson säger man att trenden från augusti fortsätter och poängterar samtidigt att september i fjol var en annorlunda månad. För efter den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers krasch blev oron bland konsumenterna större.

För ett knappt år sedan öppnade Clas Ohlson sin första butik i Storbritannien, nu har kedjan två butiker i landet. Företaget har i dag 18 fler butiker jämfört med för ett år sedan och totalt 108 butiker.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".