Vaccineringen mot svininfluensan

Resurskrävande att definiera riskgrupper

När vaccineringen mot den så kallade svininfluensan startat finns det risk för att sjukvården fastnar i snåriga definitioner av vilka som tillhör en riskgrupp eller ej.

Men det kommer finnas vaccin till alla och att strikt definiera riskgrupper är både resurskrävande och onödigt, menar Anders Tegnell chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

– Det kan ta väldigt mycket tid att diskutera det, det kan finnas olika åsikter och det kan sprida rätt så mycket frustration bland allmänheten och bland människor som får olika budskap om man är riskgrupp eller inte. Jag tycker att budskapet ska vara att man ska vaccinera sig så fort som möjligt och så många som möjligt, säger Tegnell.

Vaccinationerna har inletts med sjukvårdspersonal och de som tillhör riskgrupperna, som till exempel hjärt-, kärl- och lungsjuka. Enligt Socialstyrelsen är det viktigt att hålla en hög vaccinationstakt för att hindra smittspridningen och där har sjukvården ett stort ansvar och ett egenintresse.

– Mycket ansvar vilar på sjukvården när vi går in i den här situationen, det är helt klart. Men det är också så att om vi kan få det här att fungera väl så kan vi få en bra acceptans. Då kan vi vaccinera många och då kommer sjukvården att komma undan mycket lindrigare från den här pandemin, än vad man gjort i andra länder där det har ställt till mycket problem i sjukvården.  

Just definitionen av riskgrupper är ett generellt problem för sjukvården.

– När det gäller vaccinationen som riktas mot riskgrupper så är det alltid mer problematiskt än att gå ut och säga att vi ska vaccinera alla. Eftersom riskgrupper på individnivå nästan alltid är ett avgörande som inte är helt lätt. Det tar rätt mycket tid att hitta dem. De kanske inte ens i alla lägen vet att de själva tillhör någon.

Även om man skall ha stor respekt för den så kallade svininfluensan så skall man enligt Socialstyrelsen inte överdriva faran för riskgrupperna.

– På individnivå så är risken väldigt liten även om man tillhör en riskgrupp, säger Anders Tegnell chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".