Bankkrisen ger klirr i statskassan

Svenska staten tjänar pengar på bankkrisen. Enligt Riksgäldens generaldirektör, Bo Lundgren, kommer det statliga garantiprogrammet till bankerna att skjuta till fem miljarder kronor till statskassan.

– Det tas ju ut en avgift och eftersom vi inte räknar med att få några förluster på programmet innebär det en nettoinkomst på i storleksordningen fem miljarder kronor för skattebetalarna, säger Bo Lundgren.

Bara i år räknar Riksgälden med att få in två miljarder kronor i avgifter från bankerna och fram till 2013 uppskattar Riksgälden att garantierna dragit in totalt fem till sex miljarder kronor till statskassan.

Sex banker deltar i det statliga garantiprogrammet, bland annat Swedbank och SEB. Bankerna kan mot en avgift ansöka om statliga garantier för att underlätta sin upplåning.

Riksgälden noterar också att bankernas behov av garantiprogrammet har minskat. I juni låg staten ute med garantier för 353 miljarder kronor. Den sista september hade summan krympt till 308 miljarder kronor.

Bo Lundgren menar också att det finns en felaktig bild av att statens krisåtgärder skulle ha drabbat skattebetalarna.

– Det finns en bild som handlar om att bankkrishanteringen i Sverige skulle ha kostat pengar men så är det inte. Tvärtom så har vi tjänat pengar både på det här och emissionen av extra statskuldväxlar. Att vi går ut nu är därför att vi vill vara öppna mot medborgarna. Det är deras pengar det handlar om, det är de som tjänar på det, säger Bo Lundgren.

Thomas Bergsell
thomas.bergsell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".