Sveriges näringsminister Maud Olofsson och EU-kommissionens Günter Verheugen under den avslutande pressträffen. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

"Noll procent utsläpp när industrin växer"

Vid EU-mötet i Umeå idag lanserade EU-kommissionären Günter Verheugen vad som kan bli ett nytt delmål för utsläppsnivåer. Verheugen vill att industrins produktion ska öka kraftigt på några års sikt, utan att utsläppen ökar alls.

EU:s industriproduktion måste öka med ungefär 20 procent för att nå tillbaka till 2008 års nivåer, vilket lär ta minst 3-4 år, enligt industrikommissionären. I dag säger han alltså att produktionsökningen bör ske utan att utsläppen ökar alls.

Det här ser Verheugen som ett nytt delmål inför målet att till 2020 ska koldioxidutsläppen minska med minst 20 procent, jämfört med 1990 års utsläppsnivåer.

Günter Verheugen vill att industrin inom EU minskar sina utsläpp genom satsningar på miljöförbättrande teknik. Företagen ska göra det för miljöns skull, säger han, men också för att det finns mycket pengar att tjäna för företag som på olika sätt blir ledande inom miljötänkande. Och EU:s industrikommissionär säger till och med att "framtiden för EU:s ekonomi är grön- annars har ekonomin ingen framtid alls".

Näringsminister Maud Olofsson verkade lite överraskad av Günter Verheugens utspel och hon är inte säker på att EU:s regeringar och företag kommer ställa upp på kommissionärens nya delmål med 20 procents ökad produktion men 0 procent ökade utsläpp.

– Det är ganska tufft att komma till ett mål på 20 procent minskade koldioxidutsläpp till 2020. Men det är helt givet att vi måste bli mer effektiva på europeisk nivå, det räcker inta att vara näst bäst. Vi måste vara bäst, säger näringsminister Maud Olofsson.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".