Antalet apatiska flyktingbarn ökar igen. Arkivbild: Malin Hoelstad/Scanpix.

Stress orsak till apatiska flyktingbarn

Uppdaterad: 16:57
En ny studie om apatiska flyktingbarn visar att barnen inte simulerade eller blev förgiftade. Studien har gjorts på 29 sjuka barn som vårdats på Sachsska barnsjukhuset i Stockholm.

Barnläkaren Bernice Aronsson på Sachsska barnsjukhuset är en av dem som står bakom studien. Ryktena om manipulation stämmer helt enkelt inte, säger hon.

– När vi tittar på de här 29 barnen, och också av vår erfarenhet med de här 70 barnen så stämmer inte det i den stora gruppen. Man måste titta på hur medelgruppen beter sig. Och där har inte vi sett någonting vare sig hos barnet självt eller i de omgivande faktorerna som talar för manipulation, säger Bernice Aronsson.

De flesta minns nog bilderna och rapporteringen om de apatiska flyktingbarnen för några år sedan. Barn som slutat äta och dricka, som bara låg ned, med slutna ögon.

Under fyra år följde Bernice Aronsson och psykologen Lotta Wiberg på barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm 70 sjuka apatiska barn. De 29 barn som var allra sjukast ingår i den studie som nu publicerats i en vetenskaplig tidskrift.

– Som de mådde när de mådde som sämst var de inte kontaktbara. Då låg i sängar hela dagen och behövde få hjälp utav föräldrarna för att komma upp ur sängen och sitta i rullstol. Ett flertal utav dem har varit sondmatade, satt med slutna ögon och gav ingen som helst kontakt med yttervärlden, säger Lotta Wiberg.

Barnen följdes ända tills de blev friska, och under tiden togs mängder av prover och undersökningar gjordes. Nu har resultaten sammanställts i en studie som presenteras i den vetenskapliga tidskriften Acta Paediatrica.

En av slutsatserna är att det inte finns något som tyder på manipulation eller att barnen skulle ha blivit drogade. En uppfattning som spreds under den period när många asylsökande barn var sjuka.

Istället verkar stress vara en viktig orsak till insjuknandet, enligt data från en hittills opublicerad undersökning där man mätt förekomsten av stresshormoner hos barnen.

– Det vi har sett rent kliniskt, att det ser ut som väldigt svårt stressade barn, kan även ses när man tittar på markörer på neurosteroider i kroppen. Som ett bevis kan man säga, säger barnläkaren Bernice Aronsson.

Så det skulle vara något slags stressyndrom detta?

– Ja.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".