Svensk miljölag måste skrivas om

Även små miljöorganisationer ska ha rätt att överklaga beslut i miljöärenden. Det slår EU:s domstol fast i ett beslut idag och det gör att svensk lag måste skrivas om.

Enligt svensk lag är det bara föreningar med över två tusen medlemmar som får överklaga miljöärenden, men i och med domen i dag måste alltså den svenska lagstiftningen skrivas om.

Den nya domen är viktig, säger Gabriel Michanek, professor i miljörätt vid Uppsala universitet.

– Det är en principiellt viktig sak och det går i linje med den internationella utvecklingen också. Sverige har jämfört med många andra länder varit snålt när det gäller att släppa in organisationer i den här typen av mål.

I praktiken är det bara de allra största miljöorganisationerna, som till exempel Naturskyddsföreningen, som har varit tillräckligt stora för att överklaga svenska miljöärenden.

En liten miljöskyddsförening som försökte överklaga bygget av en kraftledningstunnel vid Hjorthagen i Stockholm fick därför inget inflytande. Men nu har alltså EU:s domstol prövat det ärendet och slagit fast att det räcker med några få medlemmar för att få vara med och överklaga byggen av till exempel en ny bro, en väg eller en fabrik.

De svenska politikerna ville att begränsningarna om överklaganden skulle finnas för att förhindra att några få personer stoppar viktiga byggprojekt, men enligt Gabriel Michanek har det här inte varit något stort problem i andra länder.

– Det går inte att säga att det har vari någon stor ökning av mål bara för att organisationer fått möjlighet att föra talan.

EU:s domstol kom ju med sitt beslut i dag, vad händer härnäst?

– Nu måste Sverige omedelbart ändra reglerna i miljöbalken.

Är det en slags tillrättavisning av de svenska lagstiftarna och politikerna?

– Det kan man säga att det är. Sverige har inte uppfyllt de krav som följer av EG-rätten genom den snäva regeln i miljöbalken och den måste nu ändras. Det är det som domstolen säger.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".