Bakgrund:

Barnpsykologer slog tidigt larm

2002 och 2003 slog barnpsykologer larm om att många flyktingbarn i Sverige drabbats av ett allvarligt psykologiskt problem. Barnen var akut deprimerade, stängde ute omvärlden och "gick in i sig själva".

Senare beskrevs barnen som apatiska, och sjukdomen de drabbats av kallades för uppgivenhetssymptom. Vissa barn var så sjuka att de var helt okontaktbara, de kunde varken äta eller dricka och fick matas via sond.

Antalet barn som insjuknade ökade i rask takt fram till 2005. Då visade en kartläggning att drygt 400 barn hade vårdats för uppgivenhetssymtom, och att 163 barn fortfarande var sjuka.

2005 fattade regeringen beslut om att en svårt sjuk apatisk pojke fick stanna i Sverige, och samma år beslutade Riksdagen om en tillfällig asyllag som gjorde det lättare för barnfamiljer att få uppehållstillstånd.

I samband med den lagen fick de flesta apatiska barnen och deras familjer uppehållstillstånd. Efter det minskade antalet barn som insjuknade. Nu verkar återigen fler asylsökande barn insjukna, och enligt Migrationsverket finns det i dag omkring 50 barn som uppvisar uppgivenhetssymptom.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".