EU-presidentens arbetsuppgifter splittrar

Besked om om vem som ska få jobbet som ny EU-president dröjer. Det är inte heller klart vad den som får posten ska ha för arbetsuppgifter.

Frågan om vem som ska få jobbet som skulle ha avgjorts EU:s president skulle ha avgjorts på EU:s toppmöte i slutet av oktober. Men det skjuts nu fram på grund av osäkerheten kring hur det går med EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget. Men EU-länderna är djupt splittrade i de pågående förhandlingarna om vad den nye EU-presidenten ska ha för arbetsuppgifter.

– Nu är det frågan om arbetsbeskrivningen. Här vill de små- och medelstora staterna begränsa inflytandemöjligheterna för presidenten medan de stora staterna hellre ser en expansiv tung post med en tung politiker, säger Jonas Tallberg, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Skiljelinjen går alltså mellan stormakterna i EU och de små- och medelstora medlemsländerna.

Förra veckan skrev Beneluxländerna, Belgien, Nederländerna och Luxemburg ett brev till det svenska ordförandeskapet i EU där de varnar för att en alltför stark EU-president kan försvaga EU-kommissionens ställning.

Kommissionen ses som en garant för de små ländernas intressen i EU. Udden i brevet är riktad mot att flera av EU:s stormakter, Frankrike, Storbritannien och nu även Italien fört fram den förre brittiske premiärministern Tony Blair som sin huvudkandidat till posten.

Även i Storbritannien höjs röster mot Tony Blairs kandidatur. Alan Beith är liberaldemokrat och ordförande i det brittiska underhusets justitieutskott och just nu på besök i Sverige.

– Det EU behöver är inte en världskändis, utan en medlare som verkar bakom kulisserna för att uppnå resultat, säger Alan Beith.

Det är nu upp till Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt att hitta en kompromiss. Reinfeldt som själv när han satt i opposition i riksdagen var emot att EU skulle få en permanent ordförande och argumentet var att det skulle försvaga de små ländernas inflytande i EU.

Enligt professor Jonas Tallberg stödjer nu Sverige de små EU-ländernas linje i förhandlingarna.

– Nu förhåller sig Sverige skeptisk till en permanent ordförande som är tung i det interna arbetet och i EU:s representation internationellt sätt och väljer nu att driva den inställning man hade även i opposition, nämligen att begränsa den här rollen, säger Tallberg.

Fredrik Reinfeldt vill varken dementera eller bekräfta detta.

– Nu är ju jag ordförande i EU så att jag är nu den person som ska uttala mig allra minst om der här i Europa just nu, säger Reinfeldt.

Susanne Palme
susanne.palme@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".