Överfulla sjukhus får högre böter

Fler gemensamma inspektioner och högre vitesbeslopp. Så hoppas Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen tillsammans kunna minska problemen med överbeläggning vid landets sjukhus.

– Vi upptäcker fortfarande det här på väldigt många platser, säger Håkan Olsson, chef region syd på Arbetsmiljöverket.

Och problemen med överbeläggning på sjukhus fortsätter berättar Håkan Olsson.

Sjukhusen har betalat över 3,5 miljon kronor i vite under de senaste sex åren. Region Skåne är det landsting som fått betala mest, omkring 1,5 miljon. Följt av Västra Götaland på drygt en miljon. Men problemet finns över hela landet.

– Det är vanligt och vi är väldigt tydliga i vår kravställan att man inte ska se det som ett normalbeteende.

Gör sjukhus det idag?

– Det är lätt att man faller in i ett sådant mönster ser vi. Vi är tydliga från vår sida att man verkligen gör riskbedömningar om går utöver normen som finns.

På Södersjukhuset i Stockholm är Staffan Törngren överläkare. Han menar att det är svårt att helt få bort överbeläggningarna.

– På akutsjukhusen har vi ibland perioder med väldigt hög belastning, då är det väldigt svårt att få plats med alla patienterna vissa tider på dygnet. Det blir då en tillfällig överbeläggning enligt den definitionen att man inte har en patientsäker plats, säger Staffan Törngren.

Under flera år har vitesbeloppen ökat, men trots det finns problemet med överbeläggningar kvar. Nu ska Arbetsmiljöverket och Socialstyrelsen arbeta tillsammans för att göra fler inspektioner.

Staffan Törngren menar att de på Södersjukhuset inte har problem med överbeläggningar just nu.

– Vi har egentligen en ganska bra balans mellan patientsäkra vårdplatser och personal.

Fem landsting av 21 som har tvingats betala vite. Många fler vitesförelägganden har lagts, men i de flesta fall åtgärdar sjukhusen det som Arbetsmiljöverket anmärkt på

– Att man då har vidtagit de åtgärderna som behövs för att komma till rätta med problemen det ser vi då när vi inte har behövt gå vidare med ett vitesutdömande, säger Håkan Olsson, chef region syd på Arbetsmiljöverket.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".