Ukraina

Amerikanskt missilförsvar oroar Ryssland

Ukraina diskuterar möjligheterna med USA att hysa delar av det planerade amerikanska missilförsvaret, det är uppgifter som oroar Ryssland.

Det handlar om ett på ukrainskt territorium redan existerande radarsystem som skulle kunna utvecklas till ett varningssystem för USA:s planerade missilförsvar i Europa.

Uppgifterna läckte ut i går och försäkringarna från Ukrainas sida att samtalen med USA bara är i en inledningsfas lyckades inte lugna det ryska utrikesministeriet.

För bara några veckor sedan välkomnade ryska politiker det amerikanska beslutet att inte placera ut missilförsvarsanläggningar i Polen och Tjeckien.

Nu säger Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Rjabkov att rapporterna om USA:s och Ukrainas överläggningar gör den ryska sidan milt sagt orolig.

USA ser missilförsvaret som ett sätt att förebygga och stoppa angrepp med långdistansrobotar mot europeiska och amerikanska mål.

Ryssland har kritiserat projektet för att i själva verket vara riktat mot ryska intressen.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".