Swedbank Robur har nu lovat att kompensera fondspararna. Foto: Annika af Klercker/Scanpix.
Estland

Swedbank ska betala ut pensionsmiljoner

Uppdaterad 11:52
Swedbank är inblandad i en pensionsskandal i Estland sedan banken använt sparares pengar till högriskinvesteringar. Trots att spararna valt fonder med låg risk.

Per Bäckman, informationschef på Swedbanks fondbolag Robur säger att det handlat om brister i instruktionerna till bankens personal.

– Det är en väldigt stor skillnad mellan hög- och lågriskprojekt, visst är det så. Man ska komma ihåg att det är flera fonder som varit inblandade och placerat i den här speciella fonden vi pratar om nu. Den hade väldigt bra resultat så länge ekonomin i Estland så att säga var under kontroll.

– Sedan gick det mesta åt väldigt fel håll. Då påverkade det självklart den här fonden som i det läget hade lite för hög risk, tveklöst var det så, säger Per Bäckman, informationschef på Swedbanks fondbolag Robur.

Men varför blev det så?

– På grund av oklara regler förmodar jag och dåliga instruktioner internt.

Det handlar om 300 000 fondandelsägare som sparat i tre av Swedbanks fonder i Estland. Fonderna är tänkta att investera med låg risk, men det visade sig att Swedbank investerat vidare en del av pengarna i en av bankens verkliga högriskfonder.

Eftersom högriskfonden gått dåligt har stora värden för spararna i lågriskfonderna raderats ut.

Tiotusentals estniska fondandelsägare har reagerat med ilska över det som hänt, skriver Svenska Dagbladet.

Sedan allt uppdagats har Swedbanks fondbolag Robur nu lovat att kompensera fondspararna för de pengarna som gått förlorade i högriskfonden.

Det handlar om upp emot 100 miljoner kronor. Men frågan är förstås också om skandalen skadat Swedbanks anseende i Estland.

– Jag hoppas att den här åtgärden som görs ses som positiv och att vi därmed tillsammans med den estniska finansinspektionen tar ansvar för både stabiliteten det hela estniska pensionssystemet. Också att vi tar hand om de kunder som varit direkt eller indirekt med i den här fonden, säger Per Bäckman.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".