Bakslag för Rumäniens ekonomi

Rumänien hade den snabbast växande ekonomin inom EU med en genomsnittlig tillväxt på sex procent per år fram tills den globala krisen kom. Nu ligger landet bland de sämsta och har tvingats begära nödlån från Internationella valutafonden och EU. Men det hade inte behövt bli så.

– Vi har inga stora investeringar i Rumänien. Inga motorvägar, sjukhus eller infrastruktur. Vi har trott att två sektorer skulle ha tillväxt för evigt, fastighetsmarknaden och konsumtionen av kapitalvaror, säger Radu Sovjani, ekonomisk kommentator i tv och chefredaktör för en affärstidskrift.

Att också Rumänien drabbats av en fastighetsbubbla syns tydligt i gatubilden, överallt nybyggda lägenhetskomplex med skyltar om försäljning eller uthyres. Europeiska bankkontor överallt som annonserar om krediter för köp av sånt som bilar, tv-apparater och kylskåp.

Lånen var billigare i utländsk valuta, men värdet på fastigheterna har fallit 30 procent och euron kostar mer så människor har svårt att betala tillbaka.

Sovjani ser visserligen att Rumänien drabbats som alla andra av den globala finanskrisen. Men framförallt ser han ett mönster där väldigt lite av allt kapital som flöt in i landet gått till hållbara investeringar.

– Vi har haft högre tillväxt än vår potential, men det är bara tillväxt i skulder. Tillväxten på 6,6 procent utgjordes nästan helt av upplånade pengar, säger han. Nästan ingenting har investerats i produktion eller i jordbruket som skulle kunna ha blivit en viktig faktor i rumänsk ekonomi.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".