Gängledare begärd häktad för bombdåd

Ledaren för den kriminella organisationen Original Gangsters, Denho Acar, misstänks nu ligga bakom två sprängdåd i Stockholm tidigare i år. Acar befinner sig sedan 2006 i Turkiet, och håller sig undan svensk rättvisa för andra brott.

Åklagaren Tora Holst har nu begärt honom häktad i sin frånvaro misstänkt för att ha beordrat sprängdåden i Stockholm.

– Det är som ett första steg i att få tag i honom. Han kan då begäras internationellt efterlyst och det kan utfärdas en europeisk arresteringsorder. Den gäller alla länder som är medlemmar i EU.

Inte i Turkiet?

– Nej. Rör han sig utanför sitt hemland har man möjlighet att gripa honom.

Det var i maj i år som en sprängladdning exploderade utanför en lägenhetsdörr i en fastighet på Södermalm i Stockholm. Till en början rapporterades det att den kunde ha varit riktad mot en kvinnlig TV4-medarbetare, men Tora Holst säger nu att det inte stämmer. I stället misstänker hon att attentatet var riktat mot en krogägare, en man som vägrat betala en skuld.

– Den uppfattning som jag har är att det absolut inte var riktat mot henne. Det handlar om en ren namnförväxling utanför hennes dörr.

Den andra sprängladdningen detonerade i juni i Stavsnäs i Värmdö utanför en dataspecialists bostad. Den mannen skulle dödas eftersom han hade hackat Original Gangsters hemsida, enligt åklagaren Tora Holst. Ingen skadades fysiskt i de här attentaten.

Misstankarna mot 35-årige Denho Acar från Göteborg gäller nu anstiftan till grov allmänfarlig ödeläggelse och anstiftan till mordförsök. Acar, som är turkisk medborgare, är ledare för den kriminella organisationen Original Gangsters och har i svensk media öppet berättat om hur han styr verksamheten från Turkiet, där han är bosatt sedan 2006.

Enligt Dagens Nyheter så är Turkiet berett att ställa upp med en rättegång på turkisk mark, men det vill inte åklagaren bekräfta för Ekot.

Advokat Bo Runnqvist, som företräder Dehno Acar, säger till Ekot att hans klient förnekar inblandning i de här sprängdåden. Häktningsförhandlingarna är planerade att hållas på måndag.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".