1 av 2
2 av 2
Johan Åkermark.

19-åringen tar tillbaka sitt erkännande

Uppdaterad 15:55
Den 19-årige man som är åtalad för mordet på 23-årige Romario tog idag tillbaka sitt erkännande som han uppgav i tingsrätten i våras. Det framkom under rättegången i Svea Hovrätt på förmiddagen.

19-åringens advokat, Johan Åkermark, säger att han inte vet varför 19-åringen nu ändrat sig.

– Det vet inte jag exakt. Jag ifrågasatte hans erkännande redan i tingsrätten och menade på att det inte håller, att det är fråga om ett falskt erkännande. Det var även det som tingsrätten slog fast i sin dom, att det var ett falskt erkännande, säger Johan Åkermark.

När förhandlingarna idag inleddes i hovrätten tog 19-åringen tillbaka sitt erkännande.

– Det jag sa förra gången var lögn, sa han inför domarna och vägrade svara på några frågor.

Det lär nu bli ännu svårare för åklagare Ewa Tvengström att få igenom en fällande dom i hovrätten. Hon har ungefär samma underlag som hon hade i tingsrätten, som hon menar borde räcka för en fällning.

Förutom 19-åringen står även en 17-åring och en 20-åring åtalade för medhjälp till mord.

Enligt åklagaren gav sig en grupp på nio personer på Romario och tre av hans vänner för att hämnas ett tidigare småtjafs på en fest.

I bråket, som ägde rum vid en avfart mot Kista i nordvästra Stockholm natten mot den 18 oktober förra året, ska 19-åringen ha löpt amok med en kniv och dödat Romario och allvarligt skadat de andra två. Allt detta med hjälp av de andra i gruppen. 

Utredningen har varit extrem komplicerat, bland annat på grund av att vittnesuppgifterna spretat åt olika håll. Trots att 12 personer fanns på plats den ödesdigra natten, är det ingen som pekat ut någon gärningsman med hundraprocentig säkerhet.

Polisen har inte heller hittat mordvapnet. Det enda åklagaren har är en kartläggning av mobiltelefontrafiken, spår av blod från den mördade Romario på 19-åringens sko samt en mask som kan knytas till en av de utpekade medhjälparna.

19-åringens advokat Johan Åkermark tror att inte att åklagaren har en chans att vinna i hovrätten.

– Jag tror och utgår ifrån att tingsrättens dom kommer fastställas, det vill säga att han är oskyldig.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

MORDET PÅ ROMARIO

Natten till den 18 oktober i fjol knivhöggs Ahmed Ibrahim Ali, även kallade Romario, till döds vid en avfart från E4:an mot Kista. Två andra män skadades.

Fallet fick stor uppmärksamhet eftersom Romario var en känd ungdomsprofil i Husby, där han utmärkte sig bland annat som en skicklig fotbollspelare. Mordet på Romario skakade Husby och ledde till flera manifestationer mot det meningslösa våldet.

På lördag och söndag arrangerar ungdomar från Husby "En spark mot våldet" med hiphop-uppträdanden och en fotbollsturnering.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".