För nionde året i rad kräver ICES slopat torskfiske i Kattegatt. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.
eu-kommissionen föreslår:

Torskfisket i Kattegatt ska minskas

Uppdaterad: 16:30
Torskfisket i Kattegatt bör minska med 25 procent nästa år. Det föreslår EU-kommissionen idag. Men den vetenskapliga rådgivningen, som görs av det Internationella havsforskningsrådet, ICES, anser att det inte bör vara något torskfiske i Kattegatt alls nästa år.

Det är nu det nionde året i rad som det Internationella havsforskningsrådet, ICES, föreslår noll fiske på torsk i Kattegatt. Rådet konstaterar att torskbeståndet i Kattegatt har stora fortplantningsproblem. Men likafullt har det varje år blivit tillåtet att fiska även om kvoterna har minskat.

Rådet konstaterar att torskbeståndet i Kattegatt har stora fortplantningsproblem. Beståndet har minskat femfalt sedan 1970 och de senaste åren har reproduktionen var mycket låg.

När det gäller fisket generellt inom EU konstaterar EU-kommissionen att 30 av 35 fiskbestånd i europeiska vatten är överfiskade. För 57 bestånd har man alltför dålig information för att kunna göra en bedömning.

Joakim Hjelm, laboratoriechef vid Fiskeriverkets havsfiskelaboratorium i Lysekil, tycker att 25 procents minskning inte räcker.

– Vi följer inte ICES rådgivning i det här fallet. Vi tycker att en sänkning med 25 procent är alldeles för lite.

Hur ska man se på torskbeståndet som det ser ut nu då i Kattegatt?

– Vi ser inte positiva förändringar, snarare negativa förändringar jämfört med åren innan. Just det beståndet är ju allvarligt hotat.

Fiskekvoterna i Kattegatt och Nordsjön kommer att beslutas i december och fiskeminister Eskil Erlandsson kan inte säga hur man kommer att ställa sig till forskningens resultat i kommande förhandlingar.

– Grundprincipen är att vi så långt möjligt ska följa den vetenskapliga rådgivningen men man måste också ta andra hänsyn, annars behövs ju inte politiken.

Om nu torskbeståndet är helt utarmat och man ändå fortsätter fiska. Vad händer då?

– Då tar det ju längre tid innan fisken återhämtar sig. Det är ju målsättningen, att vi ska ha livskraftiga bestånd i alla våra vatten. Inom den Europeiska unionen och i världen i övrigt.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".