förlorar miljarder

Tuff start för Sony Ericssons nye vd

Mobiltelefontillverkaren Sony Ericssons försäljning fortsätter att minska. Det tredje kvartalet gjorde bolaget en förlust på två miljarder kronor. Nu måste vi fortsätta spara pengar säger Sony Ericssons nye vd Bert Nordberg.

Bert Nordberg blev formellt vd för Sony Ericsson så sent som i går och det han nu tar över är ett företag som blöder. Ett företag som tappat kunder till sina konkurrenter.

Det tredje kvartalet rasade försäljningen med hela 45 procent jämfört med samma kvartal förra året, till drygt 14 miljoner telefoner. Och marknadsandelen har krympt till runt 5 procent.

I sitt korta anförande på en telefonkonferens i eftermiddags sade den nye vd:n att omställningsprogrammet för att spara pengar fortsätter. Anläggningar ska slås samman och det kan naturligvis tolkas som att nya personalnedskärningar kan bli aktuella.

Just nu är det tufft för hela mobiltelfonbranschen, även om Sony Ericsson är särskilt illa ute. Försäljningen av mobiltelefoner i världen minskar. Sony Ericssons tror att minskningen i år blir strax under tio procent.

Samtidigt försökte den nytillträdde vd:n Bert Nordberg att låta optimistisk.

– Bolaget ska tillbaka till lönsamhet och vi har bra produkter som snart ska ut på marknaden, sade Nordberg.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".