Hård kontroll av vitrysk media får kritik

I Vitryssland blir journalister ständigt kontrollerade, redaktioner blir avlyssnade och familjer trakasserade. Mediesituationen får stark kritik i en ny rapport som flera internationella yttrandefrihets- och medieorganisationer står bakom.

Det auktoritära Vitryssland, som vill närma sig EU, har inte stärkt yttrandefriheten som utlovat, enligt granskningen.

En statskontrollerad tv-kanal visar hur en staty avtäcks i huvudstaden Minsk. Journalisterna är inte fria att rapportera om det de vill.

Danska Jane Möller Larsen från organisationen International Media Support är en av dem som precis träffat journalister och myndigheter i Vitryssland. Det går inte att se några strukturella förändringar, säger hon.

– Det är alarmerande hur svårt det är för journalister att få tag på information och det är stora barriärer för yttrandefriheten. En ny medielag har lett till försämringar, säger Jane Möller Larsen.

Vitryska journalister får ständigt varningar av åklagare. Det är extra bekymmersamt, anser rapportförfattarna, att det uppstått en sorts ideologiska avdelningar överallt inom det offentliga som avgör vad medierna får publicera.

Journalisterna måste ringa och kontrollera sina texter. Övervakningen för tankarna till George Orwells bok 1984, tycker Jane Möller Larsen.

– Redaktioner blir också avlyssnade, säger hon.

President Lukasjenko vill ha starkare band till EU, bland annat genom mer handel, och har lovat att förbättra mediesituationen. Förra året lättade EU på sina sanktioner och EU:s utrikesministrar ska i november ta ställning till hur det blir i framtiden.

Rapportförfattarna fick höra av vitryssar att det som kan verka mer öppet nu bara är makeup och att européerna är naiva om de går på det.

De internationella organisationerna har lämnat rapporten till det svenska ordförandeskapet och hoppas att EU ska sätta ännu mer press på Vitryssland att stärka yttrandefriheten.


Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".