Radovan Karadzic

Radovan Karadzic skriver till FN

Den misstänkte bosnienserbiske krigsförbrytaren Radovan Karadzic har i ett brev till FN:s säkerhetsråd bett att rådet ska infria löftet om immunitet mot åtal, som Karadzic hävdar gäller för honom. Tidigare i veckan avslog Internationella krigsförbrytartribunalen för forna Jugoslavien tribunalen i Haag Karadzics begäran.

Domstolen påpekade att det bara är FN:s säkerhetsråd som i en resolution kan fatta beslut om immunitet mot åtal.

Radovan Karadzic hävdar att den amerikanske diplomaten Richard Holbrooke 1996 lovade Karadzic immunitet mot åtal i utbyte mot att Karadzic drog sig tillbaka från offentligheten.

Karadzic som var serbernas ledare i Bosnien under kriget är åtalad i Haag för en rad krigsbrott, inklusive massakern i Srebrenica 1995. Han greps i Belgrad i juli förra året efter att ha hållit sig gömd i 13 år.

Richard Holbrooke, som nu är Barack Obamas speciella sändebud för Pakistan och Afghanistan, har förnekat att det finns någon överenskommelse med Radovan Karadzic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".