Brown skriver till Netanyahu

Den brittiske premiärministern Gordon Brown och Frankrikes president Nicolas Sarkozy har skrivit till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu med anledning av beslutet i FN:s människorättsråd igår.

Rådet beslutade stödja den omstridda Goldstone rapporten, som kritiserar både Israel och Hamas för krigsbrott under Gazakriget i vintras.

Brown och Sarkozy säger i brevet att de förstår att Goldstonerapporten är  känslig för både israeler och palestinier. 

De skriver att det de vill att internationella diskussioner om Goldstonerapporten sköts på ett sätt så att situationen i Mellanöstern förbättras.

Brown och Sarkozy vill också att Israel fortsätter med en oberoende prövning av konflikten och att Israel delar med sig av resultaten, samt att Israel stoppar utbyggnad av bosättningar på ockuperade områden.

– Vi erkänner Israels rätt till självförsvar och är övertygade om att fred är den bästa garantin för Israels och israelers säkerhet, skriver Brown och Sarkozy i brevet och ber också Netanyahu ge humanitära hjälpkonvojer tillträde till Gaza.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".