Östersjön

Ökat torskfiske kan tillåtas nästa år

Nästa vecka bestäms fiskekvoterna i Östersjön vid fiskeministrarnas möte i Luxemburg. Man ska också diskutera ett förbud mot dumpning av fisk, så kallat utkast.

Enligt förslaget kan fiske på torsk öka med 15 procent i det östra beståndet och med 8,6 procent i det västra beståndet.

– Min förhoppning är att vi ska kunna följa de förvaltnings- och återhämtningsplaner som vi har varit med och arbetat fram och som har visat sig lyckosamma, säger jordbruks- och fiskeminister Eskil Erlandsson.

Torsken har under de senaste åren börjat återhämta sig i Östersjön. Även den vetenskapliga bedömningen från det Internationella havsforskningsrådet, ICES, är att man kan öka fångsterna under nästa år. Förslaget som ministrarna ska diskutera följer den vetenskapliga rådgivningen från ICES. Så skedde också förra året. Men tidigare år har mönstret varit att EU-kommissionen och ministerrådet har föreslagit betydligt större kvoter än vad forskarna rekommenderat. Det kan ändå bli strid om förslaget, säger Eskil Erlandsson.

– Utifrån tidigare ställningstaganden från andra länder så vet jag att det finns några som vill fiska mer av lite skilda skäl. Polen är ett sådant land som oftast brukar vilja fiska mer än vad som är föreslaget.

Joakim Hjelm, laboratoriechef vid Fiskeriverkets Havsfiskelaboratorium är tveksam till en höjning av torskkvoterna i Östersjön redan nu.

– De här beståndsuppskattningarna är väldigt osäkra. Det hade varit biologiskt väldigt klokt att inte höja redan nu utan att vänta något.

Sverige stöder också ett förbud mot utkast, att död fisk dumpas i havet. Det förutsätter att fisket använder selektiva redskap, att maskstorleken anpassas till den fisk man vill fånga. Det borde fisket göra redan i dag frivilligt, anser Joakim Hjelm.

– Redskapen finns redan i dag. Man kan höja maskstorleken i redskapen. Man skulle också kunna ha bättre tajmning när det gäller den minsta landningsstorleken och maskan. Möjligheten finns redan i dag.

De senaste åren har det omfattande tjuvfisket minskat och ministerrådet utlovar nu också utökad kontroll av hur fisket bedrivs, säger Eskil Erlandsson.

– Bland annat genom att man på förhand får ange på förhand när och i vilken hamn man landar. Kanske kan man också införa kameror på båtarna så att man ser hur mycket fisk som tas ombord på båten, säger jordbruks- och fiskeminister Eskil Erlandsson.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".