Partiledaren Jimmie Åkesson på Sverigedemokraternas landsdagar. Foto: Björn Lindgren/Scanpix.

Ny jobbpolitik ska locka väljare till SD

På Sverigedemokraternas landsmöte i Ljungbyhed i Skåne fattade nu på förmiddagen partiet beslut om en ny arbetsmarknadspolitik. Partiet gör en vänstersväng och lovordar den svenska modellen och vill bland annat höja a-kassan.

– Verklighetens folk kräver en förändrad Sverigedemokratisk arbetsmarknadspolitik där vi inte stödjer högeralliansens lönedumpningspolitik eller vänsterkartellens bidragslinje utan en trygghetslinje där vi ger företag möjlighet att växa. Ger dem råg i ryggen att anställa, ger möjligheter för nya jobb, nya arbetstillfällen i Sverige. Men samtidigt är det så att otrygga arbetsgivare skapar inga nya jobb, säger Sven-Olof Sällström som sitter med i partistyrelsen.

Nästan två tredjedelar av de som röstade på Sverigedemokraterna i förra valet definierar sig själva som arbetare. Många sympatisörer har tyckt att partiets arbetsmarknadspolitik, inte minst synen på fackföreningarna, har varit allt för företagarvänlig och borgerlig. Nu ändrar sig partiet och försöker att sätta sig i mitten.

Så väl fackförbunden som arbetsgivarorganisationerna fyller en viktig samhällsfunktion heter det nu i det nya programmet. Man skriver också att de båda har starka gemensamma intressen i stabilitet och tillväxt.

Det vore förstås inte ett Sverigedemokratiskt program om inte också frågan om invandring finns med. Motverka lönedumpning och skydda svenska löntagare genom att riva upp nuvarande regler för arbetskraftsinvandring, slopa permanenta uppehållstillstånd och kraftigt reducera anhöriginvandringen är andra punkter i programmet.

Partiet vill också slopa all form positiv särbehandling och "etnisk kvotering", till exempel de så kallade instegsjobb som ger arbetsgivare en rabatt när de anställer en nyanländ invandrare. Erik Almqvist är ordförande i ungdomsförbundet.

– Det innebär i praktiken att vi som är svenskar får subventionera vår egen diskriminering. Det är klart att det är en diskriminering mot svenskar när staten ser till att det är fyra gånger så dyrt att anställa en svensk som en invandrare. Jag menar att det här regelverket är snudd på landsförräderi att ha infört.

I går höll partiledare Jimmie Åkesson tal och sa att hårdare straff är en av de frågor partiet kommer att driva i valrörelsen nästa år. Åkesson vill enligt amerikansk modell införa ett offentligt register dit dömda pedofiler måste rapportera var de bor någonstans efter avtjänat straff.

– Daltandet med grova brottslingar och återfallsförbrytare måste få ett slut. Det ska vi vara en garant för när vi får något att säga till om. Vi vill också införa ett riktigt livstidsstraff där man sitter i fängelse livet ut för de allra grövsta brotten.

Samtidigt talar ni ofta om att det ska vara ett mjukare samhälle. Att Sverige är så hårt, att det är konflikter pock bråk överallt. Hur får du det hör att gå ihop med hårdare tag?

– Jag tror att en förutsättning för att vi ska få ett mjukare och mer behagligt samhälle är att vi låser in grova återfallsförbrytare. Vi ser en ökad upplevd otrygghet i det svenska samhället i dag. Mycket av det beror naturligtvis på att kriminalpolitiken är för slapp, säger Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".