EU:s industrikommissionär Günter Verheugen

Statlig skrotningspremie av bilar får kritik

Skrotningspremier har ökat försäljningen av nya bilar i flera länder i Europa, men nu får programmen kritik från europeiska centralbanken ECB.

I en intervju med Ekot säger EU:s industrikommissionär Günter Verheugen att man måste ta allvarligt på skrotningspremiernas avigsidor.

– Vi måste diskutera hur vi ska få en mjuklandning efter framgångarna med skrotningspremierna, säger EU:s industrikommissionär Günter Verheugen.

Det behövs en bra urfasning av skrotningsprogrammen, anser han, annars kan de företag som har tjänat på skrotningspremierna i år riskera en värre kris nästa år.

I framför allt Tyskland, men även andra länder i Europa med skrotningspremier, säljs betydligt fler bilar nu än för ett år sedan visar färsk bilstatistik från branschorganisationen ACEA. I Sverige och andra länder utan skrotningsprogram har försäljningen däremot sjunkit.

Men nu säger den mäktiga europeiska centralbanken i ett nyhetsbrev att skrotningsprogram på ett negativt sätt har påverkat den totala ekonomin. Skrotningspremierna har fått människor att köpa nya bilar men då har de i stället dragit ner på inköp av andra varor, till exempel möbler.

Enligt ECB kan skrotningsprogrammen hejda effektiviteten i den fria marknaden och försena en nödvändig strukturomvandling av fordonsindustrin.

Det är ändå många som uppskattar skrotningsprogrammen. För några veckor sedan sa Italiens finansminister Tremonti att de EU-länder som har haft skrotningsprogram för bilar i år kommer fatta ett gemensamt beslut om att kanske förlänga skrotningsprogrammen under 2010. Men det uttalandet tillbakavisas av EU:s industrikommissionär Günter Verheugen. Han säger att intresset är extremt litet för nya skrotningsprogram i EU under nästa år.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".