Mona Sahlin.

Skäms över hur apatiska barn behandlats

Uppdaterad: 16:03
Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin anser att Sverige och EU ställer för hårda krav på Lettland och dess ekonomi. Partiledaren säger också att hon skäms över hur den förra S-regeringen hanterade frågan om de flyktingbarn som blev apatiska.

Sverige och EU ställer för hårda krav på Lettland. Det anser Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin.

– Jag tror tillsammans med ganska många andra att kanske kraven man har ställt är lite väl hårda. Det handlar inte om att Lettland ska slippa undan. Men det måste finnas en rimlighet och en realism i vilken takt framförallt som det här är möjligt att nå.

Sverige, EU och internationella valutafonden lånar pengar till det krisdrabbade Lettland. Villkoren är att Lettland genomför omfattande besparingar, skattehöjningar och lönesänkningar. När den lettiska regeringen häromveckan ville mildra åtstramningspolitiken, då reagerade den svenske finansministerns Anders Borg.

– Jag skulle vilja formulera det så att det internationella samfundets tålamod är mycket begränsat. Det är inte så att de har ett stort manöverutrymme. De måste fullfölja.

Mona Sahlin är kritisk mot finansministern uttalande.

– Att bara låta som Anders borg så leder det inte framåt för Lettlands hårt plågade folk.

I dagens lördagsintervju berättade Mona Sahlin också att hon känner skam över hur den förra socialdemokratiska regeringen hanterade affären med de apatiska flyktingbarnen 2004 och 2005. Enligt en nyutkommen bok bidrog myndigheter och regering till att sprida falska påståenden om att barnen i själva verket var manipulerade av sina föräldrar.

– Jag kan känna en stor skam över hur delar av den egna rörelsen kom att resonera. Det är inte ett kapitel av svensk flykting- och integrationspolitik som jag är stolt över. Jag har också anledning att dra slutsatser av och att aldrig hamna i igen. Menar man att barn bästa alltid måste komma först så kan man inte hantera frågan som det kom att bli under de åren.

Vad är det du känner skam över?

– Att man inte i första hand tänkte på barnens bästa. Att man kom att bli med i spekulationer om huruvida de manipulerade och förgiftade av föräldrar. Utan att veta om det var sant eller inte var det det som fick leda beslutsgångarna. Att det fanns resonemang om att det var för att undvika främlingsfientliga krafter som det var så viktigt att vara hård och fast. Det känner jag en skam över, säger Mona Sahlin.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".