Slutat att samarbeta.

Fortsatt politiskt oroligt i Zimbabwe

Den politiska oron fortsätter i Zimbabwe sedan premiärministern och tidigare oppositionsledaren Morgan Tsvangirai i går förklarade att han bryter regeringssamarbetet med presidenten Robert Mugabe och dennes parti Zanu-PF.

Tsvangirai har helt enkelt fått nog, säger Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson som i dag samtalade med Tsvangirai per telefon.

– Tålamodet är slut eftersom den politiska viljan saknas hos Zanu-PF. Han kräver av Zanu-PF och Mugabe att de ska fullfölja de avtal som ingåtts för länge sedan. Jag tror han framförallt har förhoppningar på grannländerna att de ska trycka på. Det var de som hjälpte till att ta fram det här avtalet och som också har ett ansvar att bevara stabilitet och se till att det här kan lösas politiskt.

Det var en mycket arg och frustrerad Morgan Tsvangerai som i går meddelade att han tänker bryta samarbete med presidenten Mugabes parti, ett samarbete som tidigare förhandlats fram av de afrikanska grannländerna.

Men samarbetet har egentligen aldrig fungerat enligt Tsvangirai. När en av hans närmaste medarbetare Roy Bennett greps nyligen anklagad för terrorism så fick Tsvangirai nog. Bennet släpptes i all hast fri mot borgen i går men anklagelsepunkterna står ändå fast och rättegången börjar nästa vecka.

Vi kan inte längre samarbeta med en ohederlig partner sade i går Tsvanigari som dock säger att hans parti inte tänker lämna den så kallade enhetsregeringen. Men det här betyder att de båda sidorna har kontroll över egna ministerier. Ministerier och ministrar som inte samarbetar med varandra.

– Här känns det som det politiska samarbetet är stendött. Det har hela tiden trakasserats av Mugabe.

Om det inte finns något samarbete. Hur kan man då överhuvudtaget driva landet?

– Ja, det är det som blir bekymmersamt men jag förstår också att Morgan Tsvangirai väljer att ta det här steget nu för att uppmärksamma grannländerna på att de slöt ett avtal och att det skulle betyda eftergifter och att man samarbetade. Han har inte känt av att det sker något samarbete från mellan Zanu-PF:s sida och det är deras steg att ta. Det kan skapa oreda men det finns också möjligheten, om alla tar ansvar, att det här ska kunna leda till något bra, säger Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".