EU-skeptiske Václav Klaus.

Tveksamt tjeckiskt ja till Lissabonfördrag

Den tjeckiske EU-skeptiske presidenten Václav Klaus kommer att skriva under det så kallade Lissabonfördraget, EU:s nya grundlag. Uttalandet gjordes i en tjeckisk tidning som publicerades i dag.

EU:s Lissabonfördrag har utvecklats alltför långt för att kunna stoppas nu, säger den tjeckiske statschefen Václav Klaus i en intervju som i dag publiceras i den viktiga dagstidningen Lidové noviny. Det är inget klart och tydligt ja som den EU-skeptiske Klaus får över sina läppar.

Men det är ändå det tydligaste beskedet hittills från den bångstyrige presidenten som de senaste två veckorna dragit på sig de övriga 26 EU-ländernas ilska blickar. Klaus skulle uppenbarligen gärna att ha sett att det inte blev något Lissabon-fördrag. Han säger så här i intervjun:

– Tåget som fördraget färdas med går så fort och har kommit så långt att det inte kan stoppas eller fås att återvända, oavsett hur mycket vissa av oss skulle önska det, säger Klaus i intervjun, bromsklossen Klaus för att fortsätta hans egen tågmetafor.

Konkret när Václav Klaus tänker underteckna EU-dokumentet får vi inte veta. Först den 27 oktober håller den tjeckiska Konstitutionsdomstolen sitt möte som med all sannolikhet utmynnar i att EU-fördraget inte alls strider mot den tjeckiska grundlagen. Kort tid därefter kan Klaus sätta sitt namn under dokumentet.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_albin.abrahamsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".