Många deltog i protesterna. Foto: Arturo Rodriguez/Scanpix.
Spanien

Stor demonstration mot ny abortlag

Uppdaterad: 23:58
Över en miljon människor rapporteras ha deltagit i en demonstration i Madrid i dag. De protesterar mot den spanska regeringens planer på mer liberala abortlagar.

"Ja till livet" och "nej till abort" skanderade folkhavet kring Cibeles i Madrid. Hundratals bussar och ett specialchartrat tåg hade kört dit folk från hela Spanien för att protestera mot regeringens planer om att införa fri abort till fjortonde veckan.

– Regeringen vill få folk att tro att det är lika lätt att göra abort som att klippa naglarna, säger Maria Angeles Cubeis som hade rest från Valencia.

Abort är i vissa fall redan tillåtet i Spanien som när mammans psykiska hälsa är i fara. Det går alltid att få tag på en läkare som är villig att intyga att mamman riskerar att begå självmord om hon tvingas fullfölja graviditeten men det är läkaren som har sista ordet och inte kvinnan men det vill den socialistiska regeringen nu ändra på.

– Att göra abort är samma sak som mord, säger 15-årige Julio Rodriguez och hans kamrat Alejandro Maganja.

Demonstrationen är ett led i maktkampen mellan det konservativa, katolska Spanien och det socialistiska, en uppdelning som lever kvar från inbördeskriget och diktaturen.

Den socialistiska regeringen har infört en rad sociala reformer som oroar kyrkan, som att legalisera homoäktenskap och nu senast att låta apotek sälja dagen-efter-piller utan recept.

Det mest kontroversiella i den nya abortlagen är att flickor från 16 års ålder ska kunna göra abort utan föräldrarnas tillåtelse. Den socialistiska regeringen har indikerat att den kanske kommer ge upp den biten när lagen diskuteras i parlamentet i november.

Petra Socolovsky, Madrid
utrikesdesk.eko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".