Affischen som har fått kritik. Foto: Christer Fridén/SR.
Kommunalval i Estland

Omstridd borgmästare vill bli omvald

I dag är det kommunalval i Estland. I huvudstaden Tallinn handlar det om förtroendet för den kontroversielle borgmästaren. Valet kommer också att visa hur esterna tycker att regeringen har hanterat den ekonomiska krisen.

Kommunalvalet påverkar inte rikspolitiken direkt, men är en värdemätare på hur esterna anser att regeringen har hanterat den kris som drabbat landet.

I huvudstaden Tallinn handlar valet om borgmästaren Edgar Savisaar.

– Tallinn har förändrats till det bättre, säger Malle Konki, det märker säkert också utlänningar som kommer hit. Staden har blivit vackrare och här har anlagts parker och byggts vägar.

Malle Konki tycker alltså att borgmästaren, oppositionens starke man, den kontroversielle politikern och ledaren för Centerpartiet Edgar Savisaar har gjort ett bra jobb.

Centerpartiet har egen majoritet i stadens ledning så Savisaar kan styra och ställa lite som han vill.

Edgar Savisaar var det nya fria Estlands förste premiärminister och han också haft flera andra ministerposter. Men han har ofta anklagats för egenmäktighet och korruption och för att ha alltför nära band till Ryssland. Hans vänner beundrar honom för att han får saker och ting gjorda och för att han värnar om de fattiga och om den stora ryska minoriteten där de flesta röstar på Savisaars Centerparti.

Men de övriga partierna gör nu vad de kan för störta Savisaar. Martti Muna hoppas att det lyckas.

– Man kan inte förneka att han har gjort en del för Tallinn, men han för ändå fel politik och den stöder sig på landets ryssar som mangrant röstar på honom, säger Martti Muna, som lägger sin röst på regeringspartiet Reformpartiet.

Som ett exempel på Savisaars metoder pekar hans motståndare på att han har kringgått förbudet mot valreklam utomhus genom att sätta upp affischer i Tallinns stads namn med till exempel texten "Alla som behöver skall få potatis i vinter". Ett politiskt budskap från Centerpartiet omformat till ett löfte från Tallinns stadsstyre.


Christer Fridén, Tallinn
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".