Ansträngt mellan Israel och Turkiet

Det är fortsatt gnissel i relationen mellan Israel och Turkiet. På lördagen kallade Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan Israel för en förföljare.

Erdogan nämnde inte Israel vid namn, men det var tydligt vem han menade när han bland annat sa att Turkiet aldrig i sin historia stått på förföljares sida - utan alltid försvarat förtryckta.

Turkiet har varit Israels närmaste allierade i den muslimska världen men i Gazakriget i januari fördömde Turkiet Israel starkt för den 22 dagar långa offensiven.

I förra veckan försämrades relationen ytterligare när Turkiet sköt upp en planerad militärövning tillsammans med Israel.

Israel har från sitt håll kritiserat Turkiet för en teveserie som utpekar israeliska soldater för att avsiktligt döda palestinska barn.

I fredags sa Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu att förhållanden mellan länderna skulle bli bättre när den mänskliga tragedin tar slut i Gaza.

På grund av den försämrade relationen med Turkiet säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att han inte längre vill att Turkiet  agerar medlare mellan Syrien och Israel, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

I fredags lämnade Israels ambassadör i Ankara en officiell protest till turkiska utrikesdepartementet mot en dramaserie i turkisk tv där skådespelarna skildrar israeliska soldater, som avsiktligt dödar palestinska barn.

Turkiets utrikesminister Ahmed Davutoglu svarade att utrikesdepartementet inte ger några råd om tv-programmen och att han inte anser att det finns någon politisk avsikt med drama-serien.

Under Ehud Olmerts tid som Israels premiärminister fungerade Turkiet som mellanhand i flera förhandlingsrundor mellan Israel och Syrien och de två sidorna var på väg att inleda direkta förhandlingar. Men i och med Gazakriget blev det inga mer förhandlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".